T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - Kocademir Ortaokulu

Dünya Tuza Dikkat Haftası

AŞIRI TUZ TÜKETİMİMİZİ AZALTMAK İÇİN

NELER YAPABİLİRİZ

 Yemekleri hazırlarken ya da pişirirken eklenen tuzu azaltabiliriz

 Sofradan tuzlukları kaldırabiliriz

 Ev dışında yemek yiyeceksek; yemeklerin ve besinlerin içindeki

tuz miktarını öğrenerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz

hazırlanmasını isteyebiliriz

 Tuzlu atıştırmalıkların tüketimini azaltabiliriz

 Ambalajlı olarak tüketime sunulan gıda ve içeceklerin içeriğini

etiket bilgisinden okuyabilir ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine

geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlarını tercih

edebiliriz

 Satın alınan işlenmiş gıda ve içeceklerin etiket bilgisini okuyarak

tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünleri tercih edebiliriz

 Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut,

yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle

daha az tüketebilir ve hazırlarken yüksek miktarda tuz

kullanımından kaçınabiliriz

 Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve

bekletme gibi işlemleri uygulayabiliriz.

 Yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle aşağıdakileri daha az

tüketebiliriz:

-Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa

sos, hardal, makarna sosu gibi)

-Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar,

ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi)

-Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi,

kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)

-Turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları)

-Balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura

edilmiş et ve balık ürünleri

-Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler

 Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin

besin etiketinde yer alan tüm sodyumlu bileşiklerin (mono

sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum

sitrat, sodyum askorbat gibi) tüketimine dikkat edebiliriz. Çünkü

bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır

 Çocuklarımızın erken yaşlarda daha az tuz içeren beslenme

alışkanlığını kazanmalarını sağlayabiliriz.

AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER

 Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal,

makarna vb soslar)

 Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar,

patlamış mısır gibi)

 Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem,

leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü

çekirdek içi vb.)

 Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze

turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura

edilmiş et ve balık ürünleri

 Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız

mineralli içecekler

 Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana,

yaprak salamurası vb. besinlerdir.

 

                                                 T.C. Sağlık Bakanlığı

                                           Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

18-03-202418-03-202418-03-202418-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.03.2024 - Güncelleme: 18.03.2024 10:57 - Görüntülenme: 32
Kaynak: meb.gov.tr
  Beğen | 0  kişi beğendi