AŞIRI TUZ TÜKETİMİMİZİ AZALTMAK İÇİN
NELER YAPABİLİRİZ
Yemekleri hazırlarken ya da pişirirken eklenen tuzu azaltabiliriz
Sofradan tuzlukları kaldırabiliriz
Ev dışında yemek yiyeceksek; yemeklerin ve besinlerin içindeki
tuz miktarını öğrenerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz
hazırlanmasını isteyebiliriz
Tuzlu atıştırmalıkların tüketimini azaltabiliriz
Ambalajlı olarak tüketime sunulan gıda ve içeceklerin içeriğini
etiket bilgisinden okuyabilir ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine
geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlarını tercih
edebiliriz
Satın alınan işlenmiş gıda ve içeceklerin etiket bilgisini okuyarak
tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünleri tercih edebiliriz
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut,
yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle
daha az tüketebilir ve hazırlarken yüksek miktarda tuz
kullanımından kaçınabiliriz
Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve
bekletme gibi işlemleri uygulayabiliriz.
Yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle aşağıdakileri daha az
tüketebiliriz:
-Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa
sos, hardal, makarna sosu gibi)
-Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar,
ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi)
-Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi,
kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
-Turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları)
-Balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura
edilmiş et ve balık ürünleri
-Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler
Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin
besin etiketinde yer alan tüm sodyumlu bileşiklerin (mono
sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum
sitrat, sodyum askorbat gibi) tüketimine dikkat edebiliriz. Çünkü
bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır
Çocuklarımızın erken yaşlarda daha az tuz içeren beslenme
alışkanlığını kazanmalarını sağlayabiliriz.
AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER
Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal,
makarna vb soslar)
Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar,
patlamış mısır gibi)
Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem,
leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü
çekirdek içi vb.)
Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze
turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura
edilmiş et ve balık ürünleri
Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız
mineralli içecekler
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana,
yaprak salamurası vb. besinlerdir.
T.C. Sağlık Bakanlığı
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü